Frisörlicens

I Sverige finns idag inga krav eller kontroller på den som utövar frisöryrket, vem som helst kan arbeta som frisör eller driva salong utan varken kunskap eller utbildning. I branschen används olika typer av kosmetiska produkter som innehåller starka kemiska preparat. Okunskap om dessa kan leda till brännskador, allergiska reaktioner, hudirritationer, eksem och problem med luftvägarna hos både kund och utövare.
Målet med licensen är att uppnå ett krav på licens så vi kan bevara vårt hantverk, höja statusen och öka lönsamheten i branschen.
Frisörer som avlagt del- och gesällprov uppfyller kraven för licens. Frisörlicensen skall sitta på spegeln väl synlig inför kund.

Frisörlicensen bidrar till:

Professionell och lönsam bransch
-Garanterar utbildning och behörighet
-Intygar seriöst företagande
-Höjer statusen och bevarar hantverket

Politisk påverkan
-Krav på licens för att få arbeta som frisör
-Få bort oseriösa aktörer
-Konkurrens på lika villkor, ökad lönsamhet

Vi gör det möjligt tillsammans
-Alla behöver medverka till förändring, vi behöver bilda majoritet
-Du behövs, din ansökan räknas
-Nu har vi möjlighet att förändra, var med och påverka!

Varför frisörlicens när jag har gesällbrev?
Gesällbrev är frisörens yrkesbevis som vi valt att förstärka eftersom branschen idag består av många oseriösa aktörer. Licensen är en utveckling av det vi har och en ny modell som intygar upp till sex behörigheter. Den kan enkelt kommuniceras ut till flera olika ändamål, ex. politiker, konsumenter och i marknadsföringssyfte. Förändring och förbättring kräver utveckling, vilket frisörbranschen behöver för att uppnå ökad professionalism, lönsamhet och krav på behörighet. Som frisör, konsument och bransch har vi allt att vinna!

Frisörlicensen utfärdas av Frisörernas Yrkesnämnd.
Bakom initiativet står Frisörföretagarna, Handelsanställdas förbund, KoHF (Kosmetik- och Hygienföretagen) och SFLF (Stylist- och Frisörlärarförbundet.)

Djurkampanj

Ladda ner bilder

Licensbilder

Ladda ner bilder

Logotypen

Ladda ner logotyp

Våra videos

Tim Olsson

Ravin Sandi

Känner du igen rösten?

Johan Hellström

Johan Hellström

Konsumenter

Malin Edholm

Marie Pilblad

Ansök här