Träffa hårkostnären Emilie Calais

”Mitt yrke är meditativt och ger mig tid för eftertanke”

Ringsignalerna är få innan Emilie glatt svarar när vi på FYN ringer upp henne. Efter en dryg timme lägger vi på, fylld av hennes smittande energi och lycklig över att vi har så fantastiska förebilder i vår bransch.

Emilie Calais är på hugget inför intervjun och att hon bär med sig en händelserik och gedigen frisörkarriär i ryggsäcken är något som kräver en helt egen artikel för att kunna återge.
På Emilies Frisörlicens kan man avläsa bokstäverna ABCD som intygar gesällbrev, mästarbrev samt seriöst företag. Hur kan man gå från att ha arbetat som frisör på en liten lyxkryssare i medelhavet till många år i Stockholm, där Emilie också är född och uppvuxen, för att till slut hamna i lilla Torup? Torup ligger inne i djupaste hallandsskogarna knappt fyra mil från västkusten med cirka 1200 invånare. Där har Emilie valt att driva sin salong Calais Hårkonstnär.

– Det är underbart att bo i en småstad! Jag började som hårkonstnär på en salong i en närliggande ort som anställd, men hade hela tiden siktet inställt på salongen i Torup. Jag tyckte den såg gullig ut, den hade potential, jag är driven och ville komma framåt, berättar Emilie.

Ordet hårkonstnär var en av hennes tidigare arbetsgivare som myntade då hon tyckte att Emilie var en konstnärlig person som till yrket skapar med hår, alltså en hårkonstnär.

– En dag kände jag att det var dags att göra något annat, jag träffade förra ägaren som jag också anställde och köpte sedan salongen den 1 juli 2020.

Salongen som Emilie började med att renovera är 90% återbruk. Hon har använt sig av naturmaterial som bland annat läder, trä och sten. Många möbler är köpta på loppis och återanvänds nu i denna annorlunda och populära salong som Emilie har lyckats skapa. Det enda som är nytt i salongen är speglarna och de två väntstolarna. Färgen till kundernas hår blandas på en gammal snickarbänk och på väggarna hänger konst som Emilie själv målat. Just nu pryds även en hel vägg med konst från lokala konstnärer.

– Jag vill att kunden skall uppleva en känsla av att gå på vernissage, fast med sitt hår! säger Emilie.

På parkeringen utanför salongen finns specialgjorda parkeringsskyltar som alla har ett eget budskap. På en av dem kan man läsa texten: ”Det finns bara en som du.”
Skyltarna och mycket annat på salongen är från andra småföretagare i bygden, samarbetet dessa emellan har stärkts i och med pandemin och man stöttar och nyttjar varandras kompetens så mycket man kan.

Det är tydligt att Emilie lyckats, för på denna korta tid har det med ”buller och brak”, som hon utrycker det, anstormat kunder från närliggande orter, många av dem från större städer såsom Halmstad, Båstad, Falkenberg och Varberg.

Hur kommer det sig tror du, alla dessa kunder på så kort tid?

– Vi håller extremt hög nivå, alla som kan har Frisörlicens och kravet är att alla som ännu inte kunnat, skall avlägga del- och gesällprov.  Vi utbildar kunderna och berättar om licensen, våra foldrar med information om licensen har öppnat upp ögonen hos många kunder, skapat mycket diskussioner och samtal. Många tror inte att vem som helst kan arbeta som frisör och förstår då mervärdet i att gå till en utbildad och behörig frisör. En del kunder börjar få koll och vet vilka som har licens och vilka som saknar säger Emilie och fortsätter:
– Kunderna ställer också högre krav idag då de är mer pålästa om olika produkter. Som frisör behöver jag då kunna påvisa min kunskap och skicklighet i yrket, licensen med alla olika behörigheter bevisar mitt kunnande och jag kan känna mig både trygg och stolt över mitt yrke. Jag har även använt mig av proffsiga fotografer och skapat bilder och reklamvideos som visas på sociala medier, alltid med hashtags som stärker utbildning och seriositet.

En annan sak som Emilie är noga med är att det inte skall ”snackas skit” på salongen vilket är lätt hänt i ett litet samhälle där alla känner alla. Därför myntade hon ett uttryck för salongen: ”här snackar man värdefullt.”

– Räknar man med att komma till vår salong och snacka skit har man kommit fel, det gör man inte här, säger Emilie.

Hur kan vi få med alla frisörer på licenståget?

– Först tycker jag att ni ska gå ut med mer information till frisörerna om allt arbete FYN bedriver med politikerna, för att få igenom ett krav på licens. Många är nog inte medvetna om vilket arbete som görs för att detta skall bli möjligt och att vi tillsammans kan göra nytta. Personligen sporras jag av behörigheterna på licensen, det gör att man vill ha fler bokstäver, vilket bidrar till att man utvecklas och får en ökad kunskapsbredd, säger Emilie och fortsätter:
– Det bör finnas en lägsta kunskapsnivå i branschen som licensen intygar, fixar man inte proven så får man ingen licens. Jag tycker man ska hoppa på tåget nu när det går och förstå att detta är ett sammanhang som är så mycket större än den bubbla man själv befinner sig i till vardags.

Vad är det bästa med att vara frisör?

– Det är fantastiskt att se elever som utvecklas och gör fina jobb. Stoltheten, som över sitt eget barn, när man ser ljuset gå upp för en elev. Det är en tillfredsställelse för mig som handledare. Sedan är jobbet min hobby, jag går nästan in som i trans och försvinner in i en annan värld när jag arbetar med hår. Mitt yrke är meditativt och ger mig tid för eftertanke. Sedan älskar jag att göra människor fina, känslan när kunden ser sig i spegeln och säger: ”Shit var snygg jag är!” avslutar Emilie.