Frisörlicens

Kravet för licens är minst godkänt delprov, vilket innebär att halva gesällprovet som består av sju praktiska moment och ett teoretiskt prov är avlagt. Licensen intygar upp till sex behörigheter. Vid ansökan behövs en porträttbild på dig, fotot skall vara i färg och av god kvalitet. Licensen blir snyggast om bakgrunden på din bild är ljus, du bifogar bilden med din ansökan. Du bifogar även dem eller de behörigheter du innehar, enklast fotar du dessa med din mobiltelefon.
Vid behörighet A, behöver inget bifogas. För yrkeslärare, behörighet E, bifogas examensbeviset med ansökan och för barberare, behörighet F,  barberargesällen.
För dig som tagit gesällbrev innan 2010 och därmed har delprovet som en del i gesällprovet, räcker det med att bifoga gesällbrevet. Du kommer att erhålla behörigheterna AB i licensen.

Vid behörighet D har nya regler inkommit om hur man enklast uppvisar att man innehar kassaregister enligt följande:
Skatteverket vill nu att frisören själv tar fram utdraget med hjälp av sin e-legitimation. Via Mina Sidor kan alla som driver enskild firma komma åt sina företagsuppgifter, inklusive se uppgifter om redan anmälda kassaregister. Det enda som behövs är ett Bank-ID.
Gå in på Skatteverket.se – klicka på Alla e-tjänster (info-rutan längst ner till höger på sidan) – logga in genom att klicka på Mina sidor och e-tjänsterna. Man kan också gå via fliken Företag (längst upp på Skatteverkets hemsida) och därefter väljer man Självservice.
Väl inne på Mina Sidor finns en rubrik som heter Vad vill du göra? Välj Företagsinformation och därefter Kassaregister. Där visas de kontrollenheter och kassaregister som redan finns anmälda till Skatteverket på ditt företag.
Klicka på pilen som finns framför respektive anmäld enhet, sidan expanderas och information om kassaregister och ditt företag blir synligt, gör en skärmdump och bifoga den i din ansökan.

Behörigheter

A- Godkänt delprov
B- Gesällbrev
C- Mästarbrev
D- Seriöst företagande
E- Yrkeslärare
F- Barberare

En administrativ avgift på 500 kr tas ut i samband med din ansökan, vid uppdatering 200 kr och vid behörighet A är licensen gratis.

Har du en utbildning ifrån ett annat land? Se här vilka länder som är godkända för den svenska frisörlicensen.

Ansök om licens

Välkommen med din ansökan!

Ansök här