Frisörlicens

Kravet för licens är minst godkänt delprov, vilket innebär att halva gesällprovet som består av sju praktiska moment och ett teoretiskt prov är avlagt. Licensen intygar upp till sex behörigheter. Vid ansökan behövs en porträttbild på dig, fotot skall vara i färg och av god kvalitet. Licensen blir snyggast om bakgrunden på din bild är ljus, du bifogar bilden med din ansökan. Du bifogar även dem eller de behörigheter du innehar, enklast fotar du dessa med din mobiltelefon.
Vid behörighet A, behöver inget bifogas.

Behörighet D, seriöst företagande intygas med en bild på ditt registreringsbevis för kassaregister och kontrollenhet. För att få detta intyg, maila: kassaregister@skatteverket.se begär ett utdrag ifrån kassabeståndsregistret över din verksamhet. Ange organisationsnummer eller personnummer och telefonnummer, intyget skickas till den angivna adressen på företaget.
Du kan även gå in på ”mina sidor” på Skatteverket, välj ”Företagsinformation” sedan ”Kassaregister”. Där finns två flikar att klicka på med information om ditt kassaregister, ta en skärmdump med mobilen och intyga på ansökningssidan.
För yrkeslärare, behörighet E, bifogas examensbeviset med ansökan och för barberare barberargesällen.

För dig som tagit gesällbrev innan 2010 och därmed har delprovet som en del i gesällprovet, räcker det med att bifoga gesällbrevet. Du kommer att erhålla behörigheterna AB i licensen.

Behörigheter

A- Godkänt delprov
B- Gesällbrev
C- Mästarbrev
D- Seriöst företagande
E- Yrkeslärare
F- Barberare

En administrativ avgift på 500 kr tas ut i samband med din ansökan, vid uppdatering 200 kr och vid behörighet A är licensen gratis.

Har du en utbildning ifrån ett annat land? Se här vilka länder som är godkända för den svenska frisörlicensen.

Ansök om licens

Välkommen med din ansökan!

Ansök här