Frisörlicens

Kravet för licens är minst godkänt delprov, som innebär att halva gesällprovet (består av sju praktiska moment och ett teoretiskt prov) är avlagt. Licensen intygar upp till sex behörigheter. Vid ansökan behövs en porträttbild på dig, fotot skall vara i färg och av god kvalitet. Licensen blir snyggast om bakgrunden på din bild är ljus, du bifogar bilden med din ansökan. Du bifogar även dem eller de behörigheter du innehar, enklast fotar du dessa med din mobiltelefon.
Vid behörighet A, behöver inget bifogas. För yrkeslärare, behörighet E, bifogas examensbeviset med ansökan och för barberare, behörighet F,  barberargesällen.
För dig som tagit gesällbrev innan 2010 och därmed har delprovet som en del i gesällprovet, räcker det med att bifoga gesällbrevet. Du kommer att erhålla behörigheterna AB i licensen.
Vid behörighet D gäller följande:
Gå in på Skatteverket.se, välj Mina Sidor och Vad vill du göra? Välj Företagsinformation och därefter Kassaregister. Där visas de kontrollenheter och kassaregister som finns anmälda till Skatteverket på ditt företag. Klicka på pilen som finns framför respektive anmäld enhet, sidan expanderas och information om kassaregister och ditt företag blir synligt, gör en skärmdump och bifoga den i din ansökan.

Behörigheter

A- Godkänt delprov
B- Gesällbrev
C- Mästarbrev
D- Seriöst företagande
E- Yrkeslärare
F- Barberare

En administrativ avgift på 500 kr tas ut i samband med din ansökan, vid uppdatering 200 kr och vid behörighet A är licensen gratis.

Har du en utbildning ifrån ett annat land? Se här vilka länder som är godkända för den svenska Frisörlicensen.

Ansök om licens

Välkommen med din ansökan!

Ansök här