Alinas artikel – Ukraina godkänt som land

Blågult möter blågult när ukrainska frisörer efter en lång process äntligen har rätt att ansöka om frisörlicens i Sverige.
En person som stått till Frisörernas Yrkesnämnds förfogande under hela processen är frisören Alina Frolova som flytt kriget i sitt hemland och nu vill bidra med sina kunskaper här i Sverige.
På Ukrainas frihetsdag den 24 augusti inkom den sista pusselbiten som gjorde att landet kunde godkännas för svensk frisörlicens. Det var inte första gången som Frisörernas Yrkesnämnd, Fyn, försökte utreda Ukraina sedan krigets början och frågan är om det hade lyckats om det inte vore för Alinas hjälp, frisören som tillsammans med sin familj tvingats fly kriget till Sverige.
I samband med kriget i Ukraina 2022 började många salonger runt om i landet att få besök av ukrainska frisörer som flytt och önskade att få börja arbeta i Sverige. Många frågor uppkom från salonger om hur den ukrainska utbildningen och deras yrkesprov fungerar i förhållande till våra svenska.
I början av 2023 fick Fyn ett samtal från en kvinna på Östergötlands Stadsmission som ingick i projektet Fast Care Stödcentrum, som finansieras av ESF och finns till för ukrainska flyktingar. Samtalet visade sig bli starten för att få Ukraina godkänt för svensk frisörlicens. Kvinnan på Stadsmissionen hade kommit i kontakt med en frisör, Alina Frolova, som flytt kriget i Ukraina och ville börja arbeta som frisör i Sverige. Tillsammans gick vi igenom det vi kallar en dokumentvalidering, vad som krävs i Sverige och hur arbetet i Fyn går till vid godkännande av ett nytt land.
Det finns ofta tvivel om hur långt vi kommer att nå när vi drar igång ett sådant här projekt. Det är ofta svårt att få in allt material som efterfrågas och dokument ska översättas och granskas. Många gånger är det svårt att få fram allt material som behövs då landet kan ha vissa restriktioner om vad de vill/får ge ut. Ofta går det fortare för frisören att själv avlägga en validering i form av ett praktiskt prov. Denna gång kändes det dock lovande och Alina förstod, med hjälp av sitt team, vad vi efterfrågade.
– 2005 började jag på utbildningsinstitutionen Academy of Beauty i staden Odessa. Vi studerade bara i ett år men det var tufft, vi arbetade från klockan åtta på morgonen till kockan sju på kvällen varje dag. Vi studerade först frisörhistoria, sedan modern frisyr och teknik och den senaste utvecklingen inom yrket. Alla våra lärare var mästare och utbildningsinstitutionen var licensierad av staten. Proven var på delstatsnivå och utfördes inför en kommission bestående av lärare och representanter för det statliga utbildningsdepartementet. Det var inte ett lätt år, men den kunskap jag fick har varit ovärderlig för mig, berättar Alina.
frisörskolorna i ukraina ser lite annorlunda ut än i Sverige då man inte utbildar sig på gymnasienivå utan på privata godkända skolor eller eftergymnasiala statliga skolor. Alla skolor måste ha tillstånd från staten, State Emblem of Ukraine och Ministry of education and science of Ukraine. Elever som klarat sin utbildning och sina prov får hämta ut en licens som utfärdas och godkänns av staten.
Vid anställning på salong krävs en månads praktik för att säkerställa att den utbildade frisören kan hantera de kemiska preparat som används på salongen. Detta anses vara en viktig kunskap för att få utöva frisöryrket i Ukraina.
Man kan driva en salong utan licens men alla som utövar yrket, oavsett om du är anställd eller egenföretagare, måste inneha en licens som är godkänd och stämplad av staten.
Övriga krav som ställs vid start av salong är:
• Hygienkrav
• Brandföreskrifter
• Lokalen ska vara godkänd för ändamålet
• Godkänd av Skatteverket (F-skattsedel)
• Elcertifikat
• VVS-certifikat
Alina fortsätter:
– Efter examen fick jag jobb på en frisörsalong, där gick jag bredvid en mästare i två månader och bara när mästaren var säker på min kompetens kunde jag börja arbeta utan handledning. Jag arbetade på den salongen i tre år, därefter fick jag jobb på en av de ledande salongerna i vår stad, Max Mozer. Även på den salongen fick en mästare under en månads tid lära mig detaljerna om att arbeta med salongens material och färger. Tack vare detta arbete kunde jag gå fler kurser och fortbilda mig för att samla på mig så mycket kunskap som möjligt. Jag arbetade på den salongen fram till min son föddes och efter det bestämde jag mig för att arbeta som egenföretagare för att kunna planera min tid och vara nära min son.
Ukrainas yrkesprov liknar vårt svenska men det krävs betydligt mer detaljerad skriftlig information om varje praktiskt moment. I samband med varje tentamen görs också en fotosession.
Hur har kriget och flykten hit påverkat dig?
– I ett halvår befann sig min familj och jag i fientligheternas fasa när kriget drabbade vårt land. När möjligheten kom att lämna Ukraina, lämnade vi allt vi hade utan att tveka. Väl i Sverige var det svårt för mig, jag kunde inte språket och jag förstod inte hur jag skulle kunna hitta ett jobb. Det ledde till att jag hamnade i en depression. Det är omöjligt att glömma krigets fasor men det går att få lust att leva igen. Det är vad jag känner i mig själv i dag, fortsätt leva, planera för framtiden och var användbar för Sverige. Sverige gav mig och min familj möjligheten att gömma oss från kriget.
Hur har det varit att vara en del av projektet och teamet som lett till att Ukraina blivit ett godkänt land?
– När jag erbjöds att bli en del av projektet tackade jag ja med stor glädje. Det var viktigt inte bara för mig, utan också för Ukraina. Med stort allvar och ansvar ville jag på något sätt hjälpa mitt land och mina landsmän. De fantastiska människor som hjälpte mig med detta var Yvonne Williams, Jeanette Lanemo, Lena Graft och Innan Zhmurina, ett underbart team. Denna prestation är mycket viktig för oss alla och för Ukraina i dessa svåra dagar. Varje medlem i vårt team gjorde ett fantastiskt jobb för att Ukraina skulle kunna finnas med på listan över länder som är godkända för svensk frisörlicens.
Vad tror du det betyder för frisörer från Ukraina att kunna arbeta som behöriga frisörer i Sverige?
– Många frisörer från Ukraina som har kommit till Sverige kan inte få jobb inom sitt yrke och måste söka vilket jobb som helst. Det är väldigt tråkigt när människor som har talang inte kan förverkliga sig i sitt yrke. Nu när frisörer från Ukraina kan ansöka om frisörlicens och utöva sitt yrke, ger det alla mina landsmän möjlighet till ett bra och seriöst arbete. Detta kommer att hjälpa människor som flytt kriget att förverkliga sig i Sverige och vara användbara för samhället här. Jag vet med säkerhet att denna möjlighet ger hopp om en bättre framtid för många ukrainska frisörer.
Vilka drömmar har du om att bo och arbeta i Sverige?
– Min dröm är att öppna en egen skönhetssalong i Sverige. Att skapa en plats där man kan prata över en kopp kaffe, träffa nya människor och samtidigt få högkvalitativa frisörtjänster. Jag älskar att vara frisör, att skapa skönhet och vara kreativ och samtidigt vara till nytta för det svenska samhället. Nu är jag väldigt nära min dröm tack vare ett fantastiskt team.
Vad tycker du är det roligaste med att vara frisör?
– I yrket som frisör har jag alltid gillat att skapa skönhet och hitta kundens unika stil. Det kan vara en klippning eller hårfärg som bara passar denna kund. Jag tycker också om att det finns möjlighet att alltid lära sig mer och utvecklas under hela sin yrkeskarriär. Den största belöningen för en frisör är ändå nöjda kunder. Skönhet och lycka för kunden, dessa två ord finns alltid med mig i mitt arbete.

 

Av Ulrika Emanuelsson